Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Ανασκόπηση Πρωταθλήματoς Α' Κατηγορίας...

... έξω από τα δόντια. Τώρα που τελείωσαν οι πρώτες 26 αγωνιστικές του πρωταθλήματος μας, καιρός να κάμουμε μια σούμα...

1. Ανόρθωση ή αλλιώς ΔΗΣΥ Αμμοχώστου: δεν έπαιξε φανταστικό ποδόσφαιρο ούτε μια φορά φέτος. Γκολ έτρωγε με το σταγονόμετρο. Ευνοήθηκε κάποιες φορές σε καθοριστικότατες φάσεις του πρωταθλήματος, όπως στο ντέρμπι με τον Αποέλ ενώ σε κάποιες άλλες φορές επεδίωξε με επιτυχία το αποτέλεσμα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και αυτό δεν είναι τύχη αλλά ικανότητα. Ενώ δεν έπιασε ποτέ φανταστικές αποδόσεις ήταν τρομερά σταθερή και πανάξια τερμάτισε πρώτη με διαφορά.

2. Αποέλ ή αλλιώς Κρεμ Μπρουλέ: χάλια. Εξαπόλησεν τους ο απέγητος και εγυρεύκαν το λάθος. Η αιώνια ευνοούμενοι και παραγκοφαλαγγίτες του Κυπριακού ποδοσφαίρου φέτος αφέθηκαν μόνο στις δυνατότητες τους και δεν σπρώχτηκαν όσο άλλες φορές... ή αλλιώς όσο θα έπρεπε, σύμφωνα με αυτούς. Κέρδισαν όμως φέτος κάτι... κατάφεραν να το κάνουν πλήρως κατανοητό σε όλους πως όποιος διαιτητής δεν τους ευνοήσει του χρόνου, θα πέφτει κατηγορία. Έκαναν κάποια καλά παιχνίδια και δίκαια είναι μέσα στην τριάδα, όπως πολύ δίκαια δεν είναι και πρώτοι.

3. Ομόνοια ή αλλιώς Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ: χάλια, μαύρα χάλια... πάλε καλά που τερμάτισαν τρίτοι. Σπρώχτηκαν αρκετά στις πρώτες 6-7 αγωνιστικές του πρωταθλήματος και φάνηκαν τυχεροί που ομάδες με πολύ καλούς παίχτες δεν τα πήγαν καλά φέτος... ίσως γι αυτό μια ομάδα με τέτοια χάλια βρέθηκε στην πρώτη τετράδα. Ποδόσφαιρο χωρίς καμία φαντασία, επίπεδο συνήθως κάκιστο μέχρι μέτριο, ομάδα που βάζει γκολ εναντίων σε ομαδούλες και κάθεται πίσω να κρατήσει σκορ... ότι και να πω, λίγο θα είναι. Στα συν φέτος η μεταγγραφή Καφού και η αλλαγή στο διοικητικό συμβούλιο. Η αποχώρηση του Σεραφείμ και η σωστή εκμετάλλευση της, ίσως βοηθήσει την ομάδα να δει καλύτερες μέρες....

4. ΑΕΚ ή αλλιώς Μαντο-λίνα: πότε ξεκουρτίζονταν, πότε κουρτίζονταν 3-4 αγωνιστικές και μετά πάλε ξεκουρτίζονταν. Έχει παίχτες πολλά καλούς αλλά όχι και προπονητές. Ομάδα με φιλοσοφία μικρομεσαίας ομαδούλας, δεν μπορούσε να πάει πιο ψηλά. Πάλε καλά που ήρθε τέταρτη...

5. Απόλλωνας ή αλλιώς εκκολαπτόμενο Αποέλ ή αλλιώς ΑΕΛ Νο.2: Για μένα είναι η μοναδική ομάδα που φέτος έκανε κάποια εξαιρετικά παιχνίδια. Με παίχτες που κάθε ομάδα θα ήθελε και με κόσμο πιστό, κατόρθωσε ακόμη μια φορά να τα κάμει πούττους. Ενώ έπαιζε ένα παιχνίδι εξαιρετικό ποδόσφαιρο, μετά στο επόμενο έχανε από όποια ομάδα θα βρεθόταν μπροστά του και οι παίχτες του μετατρέπονταν σε ερασιτέχνες. Έκανε τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα παιχνίδια από όλες τις άλλες ομάδες... Ίσως άξιζε να είναι στην τετράδα αλλά με τέτοια νοοτροπία που περιέγραψα πιο πάνω + το ότι ετούμπωσαν του Άρη και της Αλκής, δεν θα έπρεπε να έχουν και παράπονο. Αν ήταν σταθεροί οι παίχτες του, θα μπορούσε αυτή η ομάδα να έπαιρνε μέχρι και το πρωτάθλημα!

6. ΑΠΟΠ-Κυνήρας ή αλλιώς αρχοντοχωριάτες: η έκπληξη. Οι Πάφιτοι έστησαν μια ομάδα που δούλεψε άψογα καθόλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Κι αυτοί όμως είχαν τα σκαμπανεβάσματα τους και τα πλήρωσαν. Μςλανό σημείο φέτος το τούμπωμα που έκαναν για χάρη της ΑΕΛ. Φαίνεται πως παρόλο που πρώτη φορά αγωνίστηκαν στην Α' κατηγορία, μπήκαν γρήγορα στο πετσί του Κυπριακού ποδοσφαίρου...

7. ΕΝΠ ή αλλιώς κούλλουφοι. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει μια ομάδα που κερδίζει μέσα-έξω τον Αποέλ, έξω την Ομόνοια και χάνει εντός από Ολυμπιακό και κάτι άλλα χωριά. Καλή ομάδα, με νοοτροπία μεσαίας ομάδας... δεν θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα. Έχει όμως πολλές προοπτικές... αν αλλάξουν νοοτροπίες.

8. Εθνικός Άχνας ή αλλιώς Χώρκατοι: καλή ομαδούλα που κατάντησε όμως οικογενειακή επιχείρηση του προέδρου τους και του Τόζα. Κόφκουν ράφκουν μόνοι τους και παίζουν απλά για να παίζουν. Στόχος κανένας, συνάουν με το παραμικρό λεφτά από τον ΚΟΑ όσο καμιά άλλη ομάδα και απλά... λαμβάνουν μέρος στο πρωτάθλημα.

9. Δόξα ή αλλιώς... Δόξα: Μπράβο τους. Η ομάδα με τον χαμηλότερο προυπολογισμό, που άφησε πρωτοκλασάτους παίχτες της να φύγουν και τα πήγε και καλύτερα στην συνέχεια. Μια ομάδα που δούλεψε σαν καλοκουρδισμένο ρολόΐ και που κράτησε την έδρα της σκέτο φρούριο... στο παρά κάτι. Κέρδισε Ομόνοια, Απόλλωνα και έφερε ισοπαλία με Αποέλ και Ανόρωση εντός, ενώ εκτός έχασε από την Ανόρθωση στο 95, από την Ομόνοια στο 85 και κέρδισε την Αεκ, φέρνοντας ισοπαλία με τον Απόλλωνα στο Τσίρειο. Μπράβο τους, είναι ίσως η μόνη ομάδα που δεν έπαιξε βρώμικα παιχνίδια εκτός γηπέδου φέτος...

10. ΑΕΛ ή αλλιώς οι αιώνιοι κλαμένοι και καταρεγμένοι: Μια ομάδα που της έγινε συνήθιο να κινδυνεύει, να παίζει άσχημο ποδόσφαιρο και να εξακολουθεί να πιστεύει πως άξιζε να πάρει μέχρι και πρωτάθλημα. Μια ομάδα που κυριολεκτικά μπορεί να φάει η ίδια τον καλύτερο της πάιχτη αν μια φορά δεν παίξει καλά. Μια ομάδα που έχει δυνατότητες αλλά προτιμά να χάνει απλά και μόνο για να έχει να λέει μετά πως αδικήθηκε.... μαζοχισμός σε όλο του το μεγαλείο. Πήραν βαθμούς που δεν άξιζαν φέτος (δόξα, αποέλ, πέγεια κτλ κτλ) αλλιώς θα ήταν υποβαθμισμένοι ήδη... κάτι που θα έπληττε το Κυπριακό ποδόσφαιρο καθώς μια καλή και δυνατή ΑΕΛ μπορεί να κάνει πολύ μεγάλα πράγματα....

11. Άρης ή αλλιώς οι πεζεβέγκηες με τα ριάλια στην πούγκα: η ομάδα που δαπάνησε τα περισσότερα χρήματα για ενδογηπεδικούς σκοπούς αλλά και εξωγηπεδικούς. Είναι καλή ομάδα αλλά με τα όσα έδειξε δεν αξίζει να μείνει στην Α΄ κατηγορία. Εγόρασεν και τις πέτρες και το γρασίδι για να μπορέσει να αποφύγει τον άμεσο υποβιβασμό και γι αυτό και μόνο μακάρι τελικά να πάει.

12. Αλκή ή αλλιώς αγιάτρεφτα αθάνατοι ως πάρει τζει: άρχισε πολύ καλά, έκανε εξαιρετικά παιχνίδια αλλά κάπου στη μέση και μετά τα σκάτωσε. Έστησε μια ομάδα χωρίς κύπριο παίχτη μέσα, μια ομάδα που πάντα είχε την ίδια εντεκάδα και που οι παίχτες της σε κάποια φάση φυσιολογικά κουράστηκαν. Δεν παίζει πλέον καλό ποδόσφαιρο και θα δυσκολευτεί πολύ να σωθεί. Να κάνουν κι ένα άγαλμα του Απόλλωνα... είναι η αιτία που ακόμη παλεύουν και δεν είναι στη 2η κατηγορία.

13. Σαλαμίνα ή αλλιώς οι παρακατινοί του Βαρωσιού: Δίκαι πήγαν διαβάθμιση καθώς ήταν από τις χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος. Προσπάθησαν τις τελευταίες αγωνιστικές αλλά όσο χρήματα κι αν είχαν, δεν ήταν αρκετά προφανώς.

14. Ολυμπιακόςή αλλιώς λέσχη κουμαρτσίδων: Μια ομάδα που έπρεπε να πέσει εδώ και αρκετά χρόνια και όχι φέτος. Δικαιότατα ήρθαν τελευταίοι... ήταν οι χειρότεροι. Να είναι ευχαριστημένοι αν καταφέρουν να ανεβούν σύντομα στην Α΄ κατηγορία.



Τώρα έρχονται τα πλέϊ όφς. Η Ανόρθωση αξίζει να είναι πρωταθλήτρια κι ο Άρης αξίζει να υποβιβαστεί. Τώρα τι θα παιχτεί, άλλου παπά ευαγγέλιο. Ίδωμεν....!

Δεν υπάρχουν σχόλια: